Wednesday, 8 May 2013

MALAYSIA : SABAH : KUNDASANG

Fakta & Sejarah

Kundasang merupakan pekan kecil yang paling hampir dengan Gunung Kinabalu. Kerana berada pada kawasan tanah tinggi suhu kawasan di sini lebih sejuk dari kawasan lain di Sabah. Hanya terletak 6km dari Taman Negara Kinabalu. Masyarakat di sini kebanyakannya adalah petani. Kundasang juga merupakan kawasan tinggalan sejarah perang dunia ke dua di negara ini. Terdapat sebuah kawasan yang di kenali sebagai "WAR MEMORIAL PARK" iaitu sebuah kawasan khas yang di bina bagi memperingati askar-askar Australia dan British yang ditawan oleh tentera Jepun semasa Perang Dunia Kedua. 
menarik?? jom kita ronda-ronda kundasang!!

Kisah TAPAK KAKI....



JANUARI 2011



Lama punya cerita. Masa ni masih lagi bergelar student UTM. Tetapi pengalaman meneroka ke Sabah yang di kenali sebagai "NEGERI DI BAWAH BAYU" itu merupakan tinggalan TAPAK KAKI yang sangat sukar untuk di lupakan. =)

Kenapa ye?? sebenarnye inilah pengalaman pertama aku menaiki kapal terbang. Orang SABAH cakap naik Balon!! hihi..jadi terasa amat jakun lah diri ini bila dapat menaiki kapal terbang dan berjalan-jalan ke SABAH..jauh tu.. =)


Pemandangan dari Langit 


Kenapa lagi ye?? sebab aku travel bersama sahabat-sahabat yang TERBAIK!! inilah kami..Ini merupakan pengalaman pertama kami ke SABAH. masing-masing tak tahu jalan, dan gambaran macam mana keadaan di sana.. Apa lagi, kami terjah sajalah..bergerak berpandukan google map yang kami print dari UTM lagi..hihi =)

Tiba sahaja di KKIA, pemilik kereta sewa yang kami dah booking dari JB lagi telah menunggu di balai ketibaan. Alhamdulillah, senanglah kami nak bergerak dengan bag yang berpikul-pikul tu. harga kereta RM 150 per day....mata pun dah ngantuk, jadi drive kereta terus menuju ke ISKANDAR hotel yang terletak betul-betul di tengah-tengah bandar Kota Kinabalu. Percutian kami ni percutian bajet, jadi ambil bilik yang harganya RM70 je satu malam. Sumbat semua lima-lima orang. Sekitar hotel yang kami duduk, memang banyak hotel, pelbagai harga, mengikut bintangnya la kan...Macam mana kami menuju ke HOTEL tu, kami ikut google map je...masa ni handphone tak canggih, mana ad papago, waze & lain-lain..huhu...student kan... =(            (* nak jalan ke sabah ni pun aku kumpul duit setahun tau..huhu)

Sampai hotel je kami tido. letih sok pagi nak bertolak ke KUNDASANG pulak.. yeah!!


"as solah tu khairum minan naum" Sayup-sayup kedengaran azan subuh berkumandang.. Bangun la tengok jam..baru jam0430..terasa macam kat negara lain pulak kan..hihi..SABAH waktunya awal 1 jam dari semenanjung malaysia...jadi bagunlah solat..apalagi tunggu!!...



kk-kundasang



Kami pun terus bersiap menuju ke KUNDASANG. berdasarkan google map (seperti di atas) yang kami print, perjalanan ke KUNDASANG hanya mengambil masa 1jam 30minit. Kami bergerak dari KK jam0730 tapi kami sampai jam 1030..hihi..apa maknanya tu?? sesat?? oh tidak..cuma berhati-hati memandu kerana jalan nya yang terlalu banyak seleko tajam, dan merupakan pengalaman pertama memandu di kawasan ini. SO lebih berhati-hati la kan.

jalan nya yang berbukit & banyak seleko: 
lebih kurang jalan ke cameron highlands je rasanya

masa ni dah nampak GUNUNG KINABALU dari jauh:
teruja sangat. Gunung TERTINGGI di MALAYSIA tu =)

Akhirnya tiba juga kami di KUNDASANG dengan selamat. Masa ni minyak kereta dah berkelip-kelip dah. Mencari lah stesen minyak. Bertanya lah pada seorang kakak, kakak tu beritahu stesen terdekat 20 minit dari pekan KUNDASANG ni. Risau kami, takut minyak habis kat kawasan pergunungan ni, memang teruk la kami nak menolak kereta nanti.. Jadi kami terus menuju ke arah seperti yang di beri tahu kakak tadi..FUH!! Alhamdulillah sempat...stesen minyak terdekat adalah di pekan RANAU..20 min dari pekan kundasang.
OK..isi minyak sudah, jadi kami pun nak pusing-pusing KUNDASANG dulu. Apa tempat-tempat WAJIB yang kena lawat kat KUNDASANG ni..JOM tengok apa dia:


WAR MEMORIAL PARK (tugu peringatan)

pintu gerbang

sejarah berkaitan tawanan perang

senarai nama mangsa yang terlibat
bendera Australia di mana-mana
 yang paling penting sekali bayaran masuk la kan =)


DESA CATTLE DAIRY FARM (melawat lembu)


Di sini pengunjung di benarkan memerah susu lembu =) ..tapi masa kami sampai tidak sesuai. Bukan masa yang di benarkan untukmemerah susu. Jadi ambil gambar sajalah... Cantikan pemandangan nya. Macam padang ragut kat NewZealand pun ada =)...


GERAI-GERAI DI PEKAN KUNDASANG (banyak sayur boleh pilih-pilih)

pelbagai jenis sayur-sayuran & buah-buahan boleh di beli di sini. segar-segar semuanya


KEBUN BUNGA & STRAWBERI

macam-macam ada


TAMAN NEGARA KINABALU (pintu masuk untuk mendaki gunung kinabalu)


pintu gerbang masuk ke taman kinabalu, bayaran RM 3 per entry. Di sini merupakan tempat dimana pendaki berkumpul sebelum memulakan pendakian. kalau tidak mendaki pun boleh masuk. Di dalamkawasan ini terdapat taman-taman kecil yang boleh di lawati.

di sinilah pendaki-pendaki berkumpul. kabus terlalu tebal sehingga tidak kelihatan puncak gunung kinabalu


pemandangan di jalan raya utama untuk ke kinabalu park..Macam lukisan tak pemandangan bukit bukau di seberang jalan tu??? =) Indahkan??

Jadi macam mana?? cantik tak "KAK TON" eh salah...cantik tak "SABAH" negeri di bawah bayu...

Inilah tempat-tempat yang kami kunjungi pada hari pertama di sini.. Fuh penat kan..terlalubanyak tempat yang boleh di lawati...eh kenapa letak gambar kat bawah ni?? sebab chalet yang kami telah booking berada nun jauh di atas bukit sana,bersebelahan dengan GUNUNG KINABALU...sangat mencabar untuk memandu ke sana....

saujana mata memandang..kagum dengan penduduk tempatan yang berupaya membina rumah di kawasan pergunungan ini.. HEBAT kan??

Pada mulanya kami sangka chalet yang kami booking hanyalah dipinggiran jalan utama yang berhampiran dengan pekan kundasang. Setelah bertanya kepada penduduk tempatan barulah kami tahu chalet kami terletak nun jauh di atas bukit..mula-mula ada rasamenyesal juga,  sebab kena turun naik bukit. Tapi bila dah sampai kesana, kami sangat berpuas hati dan seronok kerana chalet tu sangat cantik. Pemandangan nya pun indah permai..

inilah chalet kami, KIRAM VILLAGE... macam pondok-pondok je..tapi comel

banyak bunga-bungaan di tanam di sini

\
yang ni sebuh rumah di lengkapi dengan dapur. kalau bercuti satu family besar boleh pilih yang ni

kami pilih yang ni jela..muat tuk 5 orang. ada satu katil single, 1 double 
(chilli & onion cabin)

Kiram Village menyediakan banyak jenis bilik. Tetapi bilangan nya terhad. Harga dari rm70 1 malam..so kami ambil yang paling murah la... =) bilik-bilik di sini di beri nama strawberry, cabbage, celery & tomato, chilli & onion, dan carrot..comel tak?? boleh tengok web page die.. [KIRAM VILLAGE]

pemandangan di padang golf berhampiran KIRAM'S VILLAGE
Mount Kinabalu Golf Club

Pemandangan sangat cantik....Penat dah berjalan untuk hari pertama..perjalanan hari ke 2..next entry ye... =)




10 comments:

  1. hehee aku pon penah gi sana, memang rase jatuh hati dan nak pergi lagi suatu hari nanti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best bg sy sabah ni. Skrg berpeluang ke sabah setiap thn... Seronok =D

      Delete
  2. anggaran kos perjalanan ke sana seorang berapa ya ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syakira sy g 5 org. Sorg 600 termsk flight, hotel n sewa kereta..

      Delete
  3. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    Syarikat SUHAZRINAH ENTERPRISE SDN.BHD adalah syarikat ‘Taxi Limousine’ yang beropersi sejak 5 Tahun yang lalu, mempunyai pengalaman yang mendalam tentang tempat-tempat yang menarik di sabah.
    Kami menjemput anda ke sabah untuk bercuti dengan kadar Harga yang rendah dan berpatutan,
    sila hubungi kami untuk mendapatkan pakej yang lengkap.
    +6016 8392919 (whatsApp, wechat, Telegram & Kakao Talk)
    email: taxisabahlimo.com
    http//:www.taxisabah.com
    Terima kasih Admin..

    ReplyDelete
  4. Tahniah,kalian memang gigih.

    ReplyDelete
  5. Tahniah,kalian memang gigih.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
    En Roslan 0168392919 (whatsapp)
    Email : borneoukinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
    En Roslan 0168392919 (whatsapp)
    Email : borneoukinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Pembetulan: istilah belon hanya digunakan oleh org Sarawak. Org Sabah tetap pggil kapal terbang. Jgn tersilap info.

    ReplyDelete